Voel je vrolijk en zelfverzekerd door
Mindful Meiden tienerpraktijk

Autisme? Wat zijn de autisme symptomen bij meiden?

Wist je dat autisme zich bij meiden vaak heel anders uit dan bij jongens? Om die reden wordt het bij meiden vaak ook pas laat ontdekt dat ze autistisch zijn. Tegelijkertijd kun je er wel veel last van hebben in het dagelijks leven, bijvoorbeeld in contact met anderen of als je vaak overprikkeld bent. Aan welke kenmerken kun je autisme bij meiden herkennen? Wat is autisme eigenlijk? En hoe ga je ermee om als je hier last van hebt?

Wat is autisme?

Officieel spreken we van een ‘autisme spectrum stoornis’. Het is namelijk niet zo dat een persoon óf autistisch óf niet autistisch is. Het is een spectrum: iedereen heeft wel een paar trekjes van autisme. De ene persoon iets meer dan de ander. Als je officieel de diagnose autisme krijgt, dan verwerken je hersenen informatie op een andere manier. Zo’n 1% van de bevolking heeft autisme (bron).

Ik vergelijk het weleens met een puzzel. Stel: alle prikkels die van buitenaf op je afkomen (dingen die je ziet, hoort, proeft, ruikt of voelt), zijn puzzelstukjes. Bij de meeste mensen laat hun brein de puzzelstukjes automatisch op de juiste plek in elkaar vallen. Als je autisme hebt, dan moet je al die stukjes informatie zelf in elkaar puzzelen. Dat kost veel tijd en energie. Je brein raakt dus sneller overweldigd door de wereld om je heen. Ook vind je het soms lastig om de wereld en andere mensen te begrijpen.

Autisme bij meiden

Er zijn meer jongens dan meiden met autisme. Zo’n 25% van de normaal begaafde mensen met autisme is vrouw. Volgens sommige wetenschappers zijn er in werkelijkheid meer vrouwen met autisme. Het is namelijk zo dat autisme bij meiden lastiger te herkennen is. Vaak kunnen meiden hun kenmerken van autisme beter verbloemen dan jongens.

Meisjes met autisme voelen vaak sterker de behoefte om “normaal” te zijn en gaan al op jonge leeftijd gedrag van anderen kopiëren. Daardoor merkt de omgeving niet altijd dat iemand autisme heeft. In werkelijkheid kost het meiden met autisme wel heel veel energie om gedrag van anderen te observeren en na te doen. Ze kunnen daar extra moe door worden of zelfs klachten als hoofd- of buikpijn krijgen.

Autisme bij meiden vs. jongens

Volgens klinisch psycholoog Annelies Spek (van het Autisme Expertise Centrum) zijn dit de belangrijkste verschillen tussen jongens en meiden met autisme:

Wat zijn symptomen van autisme bij meiden?

Autisme is bij meiden lastiger vast te stellen dan bij jongens. Wat zijn symptomen waar psychologen op letten om autisme bij meiden vast te stellen? Ik heb hieronder de belangrijkste op een rij gezet.

Weet wel dat alleen een psycholoog deze diagnose autisme kan stellen. Dus als je een paar van deze kenmerken herkent, betekent dat niet meteen dat je ook echt autistisch bent.

Autisme-kenmerken hebben trouwens overlap met ADHD en hoogsensitiviteit. Wil je weten wat de verschillen tussen die drie zijn? Daar schreef ik dit artikel over.

Autisme is niet iets om je voor te schamen

Het is verdrietig dat veel meiden met autisme zichzelf onbewust al vroeg aanleren hoe ze zich “moeten” gedragen. Er is namelijk niets mis mee dat je hersenen anders werken dan die van andere meiden. Wellicht heb je behoefte aan andere soorten contact of heb je meer structuur nodig. Dat is helemaal oké. Het is juist goed als je dat van jezelf weet en daar ook naar luistert.

Uit de documentaire ‘Mijn vriendin heeft autisme’ blijkt ook dat meiden zich soms schamen voor deze diagnose. Dat komt vaak door het stereotype-beeld van autisme dat in series naar voren komt. Die series geven een stereotype-beeld van autisme. Maar autisme kent veel vormen. Bij jou kan het zich heel anders uiten. Het is goed om jezelf dat ook te beseffen.

Vooral is autisme niets om je voor te schamen. Het hoort bij jou. Je brein werkt gewoon op een iets andere manier, net zoals er ook meiden zijn met ADHD of dyslexie. Ook hun brein werkt anders. Wanneer je leert hoe je goed met jouw autisme omgaat, wordt je leven zoveel makkelijker. Bovendien: is het niet juist mooi dat we allemaal een beetje anders zijn? Iedereen heeft wel wat.

Hoe kun je omgaan met autisme?

Worstel je door je autisme bijvoorbeeld met onzekerheid, het gevoel anders te zijn of faalangst? Dan hoop ik dat het je lukt om je zekerder van jezelf te voelen. Je bent het echt waard! Misschien helpen deze tips je daarbij:

  1. Vermoed je autisme? Ga naar je huisarts. Iedereen herkent wel trekjes van autisme in zichzelf. Maar dat betekent nog niet dat je autisme hebt. Denk je dat jij dit hebt? Praat er dan over met je huisarts. Die kan je doorverwijzen naar een instantie die je op autisme kan onderzoeken. Het is misschien niet makkelijk, maar wel fijn om zo’n diagnose te krijgen als je autisme hebt. Het helpt om jezelf nog beter te leren kennen.
  2. Wees trots op wie je bent, schaam je niet. Je bent geboren met autisme. Jij kunt er niets aan doen; dit is hoe je brein werkt. Je bent goed genoeg zoals je bent.
  3. Zie ook de mooie kanten van autisme. Zo kunnen meiden met autisme heel erg opgaan in een onderwerp dat ze interessant vinden. Daarnaast zijn meiden met autisme vaak creatief en hebben ze oog voor detail.
  4. Praat erover met andere meiden. Vertel over je autisme en leg uit hoe dit voor jou werkt. Dan kunnen andere mensen je ook beter begrijpen.
  5. Kom in contact met andere meiden met autisme. Soms is het fijn om te beseffen dat je niet de enige bent. Ook kun je met hen bespreken waar je in het dagelijks leven tegenaan loopt. Misschien biedt het herkenning.
  6. Neem vaker tijd voor jezelf. Meiden met autisme kunnen zich soms erg vermoeid of overprikkeld voelen. Misschien baal je daarvan. Maar geef er op zo’n moment toch aan toe en neem een moment voor jezelf. Vaak voel je je dan al snel weer iets beter.
  7. Probeer mindfulness. Dat kan je helpen om je beter te concentreren en bij te komen van alle prikkels op een dag. Ik bied ook mindfulness-trainingen aan waarmee ik je daarbij kan helpen.
  8. Lees het boek ‘Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit. In dit boek vertelt Bianca over haar ervaringen met autisme als vrouw. Misschien heb je er iets aan of vind je er herkenning in.
  9. Accepteer jezelf zoals je bent. Het is zonde als je probeert om je autistische kant te verhullen. Ook je autistische kant maakt jou “jou”. Iedereen heeft wel wat. Als je jezelf accepteert en je minder aanpast, maakt dat je leven veel makkelijker.

Overprikkeld of onzeker? Ik help je graag.

Voel jij je vaak overprikkeld? Heb je last van faalangst of voel je je regelmatig onzeker? Regelmatig help ik meiden met autisme om zich zelfverzekerder te voelen met mijn ‘Voel je happy’-coaching. En met mijn mindfulness-training kan ik je helpen om meer rust te voelen en beter om te gaan met alle prikkels om je heen.

Ben je benieuwd of mijn coaching iets voor jou is? Lees er meer over of stuur me een e-mail. Ik kijk graag samen met jou hoe ik je kan helpen.

Zelfvertrouwen voor je dochter

Download de 10 gratis tips en help je dochter direct te groeien in haar kracht!

💬 hulp nodig?