Voel je vrolijk en zelfverzekerd met
kinderpraktijk Mindful Meiden

Stress bij kinderen. Hoe kan ik mijn dochter helpen?

Wist je dat meiden meer prestatiedruk ervaren dan jongens? Meiden ervaren meer druk om aan hun eigen verwachtingen en aan de verwachtingen van anderen te voldoen. ‘Mijn dochter heeft stress’, hoor ik dan ook veel ouders zeggen in een eerste kennismaking. Waar komt die stress precies vandaan? Wat is stress eigenlijk? En hoe kun je je kind helpen bij stress?

Stress bij kinderen

Stress bij kinderen ontstaat door druk van verwachtingen van anderen, van ouders, opa, oma of leerkrachten. Maar ook eigen verwachtingen spelen een rol. Volgens onderzoek ervaart 1 op de 5 basisschoolleerlingen veel druk door huiswerk en school. Vaak speelt een laag zelfbeeld en prikkelgevoeligheid mee in het ervaren van stress.

Stress bij jongeren

Ook jongeren ervaren veel stress. De prestatiedruk die voor stress bij jongeren zorgt is hoger dan bij basisschoolleerlingen. Vooral het voldoen aan de verwachtingen van anderen is bij jongeren hoger. Meningen van anderen worden in de puberteit steeds belangrijker, wat een negatief effect heeft op het ervaren van stress.

Al is die belangrijke mening van anderen natuurlijk niet altijd alleen maar negatief. Positiviteit van belangrijke vrienden hebben uiteraard een positief effect op jongeren.

School stress, stress om toetsen, stress om erbij te horen, social media stress, keuze stress. Op veel vlakken kan in de puberteit stress ontstaan.

Hoe ontstaat stress bij kinderen?

Stress bij kinderen ontstaat wanneer het lichaam-geest-systeem uit balans is. Er komen meer dreigende prikkels binnen dan er verwerkt kunnen worden. Zintuiglijke prikkels zoals dingen die je ziet, hoort, voelt of ruikt en ook mentale prikkels, zoals negatieve gedachten, zijn van invloed.

Deze prikkels geven het brein een signaal van dreiging. Het voelt in het lichaam alsof er een leeuw op de stoep staat. Het brein maakt zich klaar om te overleven en gaat in de vecht, vlucht of bevries-stand. Hierdoor denkt je lichaam-geest-systeem dat er nog meer mis is en stijgt het gevoel van stress.

Het puberbrein is extra gevoelig voor stress

Het puberbrein is extra gevoelig voor emotionele prikkels. Doordat het rationele brein (de prefrontale cortex) zich in een later stadium ontwikkelt dan het emotionele brein kunnen jongeren minder goed relativeren wat er emotioneel in hen gebeurt. Voor pubers is het dus extra belangrijk dat zij praktische tools leren voor het omgaan met stress.

Stress bij kinderen herkennen en aanpakken

Stress bij kinderen herken je aan veranderend gedrag of lichamelijke klachten:

Je dochter op jonge leeftijd weerbaarder maken voor stressvolle situaties helpt haar. Ze wordt er zelfverzekerder en blijer van.

Hoe verlaag je stress bij kinderen?

De belangrijkste tegenpool van stress is zelfvertrouwen. Ervaart je dochter veel stress en vraag jij je af wat jij kunt doen om haar te helpen? Help haar zelfvertrouwen te laten groeien. Ervaart ze meer vertrouwen in wie ze is en wat ze kan, dan zal je dochter minder last hebben van stress. Deze 7 tips helpen je dochters zelfvertrouwen groeien en stress verminderen:

  1. Focus op positieve gedachten. Zegt je dochter vaak ‘ik kan het niet’. Zeg dan niet ‘je kan het wel’, want dat komt niet binnen. Bespreek elke avond voor het slapen gaan wat ze heeft gedaan die dag waar ze trots op is. En weet dat wat aandacht krijgt groeit.
  2. Haal de druk van de ketel. Heb jij onbewust verwachtingen van je dochter? Hoe ze het doet op school, met wie ze vrienden is? Laat jouw verwachtingen los. Je dochter heeft al genoeg aan haar eigen verwachtingen.
  3. Geef complimenten over het proces en niet over het resultaat. Baalt ze van die 6, want alleen een 9 is goed genoeg of heeft ze een 9 gehaald? Geef een compliment over haar inzet, niet over het cijfer: ‘Ik zag dat je je ervoor ingezet hebt, helemaal top!’
  4. Gebruik non-verbale communicatie. Een knipoog, een hand op haar schouder tijdens het leren, een knuffel. Non verbalen communicatie is vaak sterker dan wat je zegt.
  5. Zorg voor voldoende ontspanningsmomenten. Ontspant jouw dochter van haar telefoon? Prima, geef haar die ruimte. Zolang er ook andere ontspanningsmomenten zijn. Een meditatie voor het slapen gaan, samen knutselen of een blokje om. Samen lunchen. Bedenk waar jij graag aansluit in haar wereld.
  6. Zorg dat je dochter een uitlaatklep heeft om te praten over wat haar bezighoudt en luister zonder oordeel. Dit kan bij jou zijn, bij de buurvrouw, een tante of een onafhankelijk persoon zoals ik. Luisteren zonder oordeel betekent dat je ‘hummt’ en geen oplossingen aandraagt. Biedt vooral een luisterend oor.
  7. Fouten zijn er om van te leren. Als alles in 1x goed gaat zal je nooit leren hoe je dingen beter kan aanpakken. Het leven is een groot leermoment en het mooie is: je kunt telkens weer opnieuw beginnen.

Leer je stress te verlagen en je zekerder te voelen

Heeft je dochter veel stress of heeft ze negatieve gedachten over zichzelf? Ik help je dochter graag om beter met stress om te gaan en zich krachtiger te voelen. In mijn mindfulness training leert je dochter om stress eerder te herkennen en krijgt zij ontspanningsoefeningen en tools om gezonde keuzes te maken. Ze leert positiever naar zichzelf te kijken, vrolijker te worden en meer ontspannen in het leven te staan.

Ben je benieuwd of mijn kind- of jongeren coaching in Amstelveen iets voor jou is? Lees er meer over of stuur me een e-mail. Ik kijk graag met je mee hoe ik jou kan helpen.

Zelfvertrouwen voor je dochter

Download de 10 gratis tips en help je dochter direct te groeien in haar kracht!

💬 hulp nodig?