Voel je vrolijk en zelfverzekerd door
Mindful Meiden tienerpraktijk

Mijn ouders zijn gescheiden. Hoe ga ik daarmee om?

Als je ouders uit elkaar zijn gegaan, heeft dat ook impact op jou als kind. Misschien woon je voortaan in twee huizen. Wellicht zijn je ouders allebei verdrietig en vind je dat lastig. Of misschien vind je het moeilijk dat je ouders zo negatief over elkaar praten. Jij houdt tenslotte van hen allebei. Hoe ga je ermee om als je gescheiden ouders hebt of als je ouders gaan scheiden? Deze 7 tips helpen je om jouw weg te vinden in de situatie.

Welke impact heeft het als je ouders gescheiden zijn?

Voor iedereen is de impact anders als je ouders gaan scheiden. Veel meiden vinden het best lastig als er door de scheiding veel voor hen verandert. Maar sommige meiden zijn juist opgelucht over de scheiding; dan zijn eindelijk de ruzies voorbij en is de sfeer in huis weer beter.

Hoe je je er ook bij voelt, de scheiding van je ouders kan veel met je doen. Als je in de puberteit zit, verandert er al veel. Dan kan het extra lastig zijn als er door de scheiding nog meer anders wordt. Misschien moet je verhuizen of woon je voortaan in twee huizen. Wellicht krijg je ook met een nieuwe vriend of vriendin van je ouders te maken. Het kan ook zijn dat het contact tussen je ouders niet zo goed is, dat je naar een andere school gaat of dat de vakanties en verjaardagen er opeens heel anders uitzien. Allemaal dingen die moeilijk kunnen zijn!

Als er zoiets ingrijpends gebeurt als de scheiding van je ouders, dan is het logisch dat dat een grote plek in je leven inneemt. Een van de dingen waarmee je kunt worstelen, is dat je loyaal wilt zijn aan allebei je ouders, maar dat soms lastig vindt. Het is heel begrijpelijk dat dat je bezighoudt.

Misschien herken je na de scheiding ook dat…

Je kunt gevoeliger zijn na de scheiding

In mijn praktijk zie ik ook dat veel meiden gevoeliger zijn nadat hun ouders zijn gescheiden. Als je iets naars meemaakt, neemt dat namelijk veel ruimte in je brein in. Je denkt erover na, voelt er van alles bij en het kan ook reacties geven in je lijf. Daardoor zit je hoofd al heel vol en word je gevoeliger voor andere dingen. Dus, of je nu hoogsensitief bent of niet, na een ingrijpende gebeurtenis als de scheiding van je ouders ben je vaak gevoeliger voor prikkels dan normaal.

Dit alles kan voor jou en de mensen om je heen best ingewikkeld zijn, omdat je vaak aan de buitenkant niet ziet hoe jij je vanbinnen voelt. Het goede nieuws is dat uit onderzoek blijkt dat zo’n 80% van de jongeren met gescheiden ouders zich binnen zo’n 2 jaar weer een stuk beter voelt.

Onthoud dat de scheiding van je ouders niet jouw schuld is

Als je gescheiden ouders hebt, is het belangrijk om te weten dat dit niet jouw schuld is. Wellicht heb je het idee dat het aan jou ligt dat je ouders scheiden, omdat de ruzies weleens over jou gingen. Maar weet dat dit niet jouw schuld is.

Een scheiding betekent vooral dat de relatie tussen je ouders niet meer werkte. Dat heeft allerlei oorzaken. Jij hebt daar niets mee te maken, en het is logisch dat je je voelt zoals je je voelt. Jij mag, net zo goed als je ouders, verdrietig zijn. En daar mag je ook met je ouders over praten. Zij zijn er voor jou; jij hoeft er niet voor hen te zijn. Ook al hebben zij het moeilijk met de situatie, ze redden zichzelf wel. En ze zijn er, ook nu, graag voor jou.

7 tips voor omgaan met gescheiden ouders

Heb jij er veel last van dat je gescheiden ouders hebt? Of weet je niet zo goed wat je op bijvoorbeeld verjaardagen of feestdagen met de situatie aan moet? Dit zijn 7 tips die je helpen om met de scheiding van je ouders om te gaan.

1. Zoek iemand met wie je erover kunt praten.

Als je gescheiden ouders hebt, is het fijn als je het er met iemand over kunt hebben. Een uitlaatklep is heel belangrijk omdat er veel gebeurt. Dat kunnen je ouders zijn. Maar soms is het ook fijn om juist met iemand te praten die niet zelf in de situatie zit. Dat kan bijvoorbeeld een broer of zus, je lievelingstante of een ander familielid zijn. Of misschien een lieve vriend(in).

Ook kun je altijd praten met een coach die je verder helpt. Ik sta bijvoorbeeld graag voor je klaar als je door de scheiding last hebt van klachten als onzekerheid, angst of somberheid.

Tip: ook op de website ‘Ouders uit elkaar’ vind je veel informatie over gescheiden ouders en wat de situatie voor jou betekent.

2. Vind een manier om je gevoelens te uiten

Misschien vind je het lastig om in deze situatie je gevoelens te uiten. Maar het is heel belangrijk om dat wel te doen. Laat je emoties er maar uitkomen. Als je het opkropt, geeft dat namelijk nog meer spanning en stress en misschien ook lichamelijke klachten als buikpijn. Besef dat je oké bent zoals je bent, hoe je je ook voelt. Het is heel logisch dat je moeite hebt met de situatie en dat je je daardoor misschien niet zo blij voelt.

Je kunt je emoties uiten door erover te praten. Maar het is ook heel fijn om dingen met je lijf te doen en zo de spanning los te laten. Zo kan het helpen om er in een dagboek over te schrijven, tegen een kussen te slaan als je boos bent, te dansen, te springen in de plassen, op judo- of boks-les te gaan of om iets creatiefs te doen zoals schilderen of tekenen.

3. Spreek naar je ouders uit waar jij behoefte aan hebt

Wanneer je ouders scheiden, verandert er van alles. Jullie wonen vaak niet meer samen in één huis. Ook ga je misschien niet meer met beide ouders samen op vakantie en zijn gezamenlijke verjaardagen niet meer standaard. Maar weet dat jij daar ook iets in te zeggen hebt. Het is juist goed als je zelf aan je ouders aangeeft waar jij behoefte aan hebt.

Vind jij het bijvoorbeeld belangrijk dat alle familie tegelijk op je verjaardag komt? Of wil je graag kerst met het hele gezin vieren? Geef het aan je ouders aan in een gesprek of in een brief. Vaak zullen je ouders het fijn vinden om in elk geval met je mee te denken over wat er mogelijk is.

4. Praat met je ouders als je ergens mee zit

Zeker in het begin kun je tegen dingen aanlopen na de scheiding van je ouders. Misschien vind je het lastig dat je bij beide ouders andere regels hebt. En wellicht krijg je ook te maken met een stiefmoeder of stiefvader of met stiefbroers en -zussen. Dat kan lastig zijn: de situatie is niet meer zoals die was.

Vertel in dat geval op een rustig moment aan je vader of moeder hoe je je bij de situatie voelt. Dan kunnen je ouders er rekening mee houden en meedenken over oplossingen.

Vind je het spannend om erover te praten? Schrijf dan een brief aan een van je ouders en geef die op een voor jou goed moment. Misschien kun je wel goed opschrijven wat je niet durft uit te spreken.

5. Onderneem ook dingen met je ouders alleen

Zeker als je er een stiefgezin bij krijgt, kan het soms voelen alsof er minder aandacht is voor jou. Merk je dat je daar tegenaan loopt? Laat het weten aan je vader of moeder. Kijk of jullie vaker met z’n tweeën dingen kunnen doen. Dat is een fijne manier om even aan de nieuwe gezinssituatie te ontsnappen. Ook ontstaat er zo een goed moment om een op een met je vader of moeder te zijn.

6. Ga op zoek naar andere meiden met gescheiden ouders

Weet dat je niet de enige bent. Wist je dat 1 op de 3 stellen uit elkaar gaat? De kans is dus groot dat je vriendinnen of klasgenoten hebt die ook gescheiden ouders hebben. Kijk of je er met hen over kunt praten. Waarschijnlijk herken je veel als je elkaars verhalen hoort. En misschien helpt het je alleen al om te weten dat je niet de enige bent die in deze lastige situatie zit.

7. Wees niet bang voor je gevoel

Vaak vinden we het heel moeilijk als we niet goed in ons vel zitten. Misschien denk je ook liever niet aan de moeilijke of heftige dingen die zijn gebeurd. Het helpt om die dingen juist niet weg te stoppen, maar het nare gevoel er ook te laten zijn. Nare dingen horen bij het leven. Ze maken je ook sterker in wie je bent en in wat je aankunt. Juist deze situatie maakt je ook creatiever in oplossingen vinden om hieruit te komen. Dit gevoel duurt niet voor altijd. Gooi het eruit, praat erover en voel het.

Loop je door je gescheiden ouders tegen dingen aan? Ik help je graag!

Merk je dat je je somber, angstig of boos voelt door de scheiding van je ouders? Vind je het lastig om met de situatie om te gaan? Ik ben er als coach voor meiden heel graag voor je. Bij mij kun je je gevoelens uiten en ik kijk graag met je mee hoe jij je weer fijner en zelfverzekerder kunt voelen.

Ben je benieuwd of mijn begeleiding iets voor jou is? Lees er meer over of stuur me een e-mail. Ik kijk graag met je mee hoe ik jou kan helpen.

Zelfvertrouwen voor je dochter

Download de 10 gratis tips en help je dochter direct te groeien in haar kracht!

💬 hulp nodig?