Voel je vrolijk en zelfverzekerd met onze
Mindful Meiden coaching

Verschil hoogsensitiviteit en hooggevoelig bij kinderen

Hoogsensitief en hooggevoelig zijn twee begrippen die vaak door elkaar gebruikt worden. En in wezen klopt dat niet. Iemand die hoogsensitief is hoeft niet persé hooggevoelig te zijn, en vice versa. In dit artikel ontdek je wat het verschil is tussen deze begrippen zodat je beter begrijpt waar jij of gevoelige mensen in je omgeving mee te maken hebben.

1. Wat is hoogsensitief?

Hoogsensitiviteit is een aangeboren eigenschap in de hersenen. Er zijn relatief minder filters aanwezig om alle sensorische prikkels te filteren. Meer prikkels komen het zenuwstelsel binnen vergeleken met mensen die niet hoogsensitief geboren zijn. Als hoogsensitief persoon heb je een grotere gevoeligheid en reageer je intenser op je omgeving en op sociale prikkels.

Bij baby’s kun je hoogsensitiviteit al herkennen aan grote wijd opengesperde ogen die alles in de gaten houden of veel huilen, bijvoorbeeld als gevolg van omgevingsinvloeden.

Ben je hoogsensitief geboren dan kun je kenmerken van hooggevoeligheid hebben, maar dat hoeft niet.

Nieuwsgierig of jij hoogsensitief bent? Doe hier de HSP test voor kinderen.


2. Wat is hooggevoelig? 

Hooggevoelig zijn gaat vaak over de reactie van mensen. Vaak hoor ik dat mensen na het herstellen van een bijzonder stressvolle periode veel gevoeliger zijn geworden. Ze kunnen minder prikkels aan, zijn sneller emotioneel, hebben meer rust nodig dan voorheen. Een begrijpelijke reactie. Je lichaam heeft immers op scherp gestaan.

Hooggevoeligheid gaat over je reactie op prikkels van buitenaf, zoals intense geluiden als smakkende familieleden, fel zonlicht of een drukke agenda. Je geest en lichaam voelen onrustig aan. Hooggevoeligheid gaat ook over het inleven in emoties van anderen. Bij films, in verhalen die je leest en ook het inleven in emoties van de mensen om je heen. Emoties van anderen die je zelf voelt, of dat nu prettig voor je is of niet.

Hooggevoelig zijn is een prachtige eigenschap. Hoe waardevol is het dat jij meevoelt met anderen en invoelt wanneer iemand je hulp kan gebruiken. Belangrijk hierin is om je eigen grenzen te kennen én te bewaken.

3. Hoogsensitiviteit en mindfulness

Bij het ervaren van heftige emotionele reacties als gevolg van je hoogsensitiviteit is het belangrijk dat je goed tot rust komt. Mindfulness helpt hierbij. In mindfulness training voor kinderen ontdek je door mindfulness oefeningen manieren om meer bij jezelf te blijven. Inzicht gevende theorie, ademhalingsoefeningen en meditaties zorgen dat je makkelijker loslaat en ontspant. Een mindfulness training is waardevol zijn als je last hebt van je hoogsensitiviteit.

4. Omgaan met hoogsensitiviteit

Er bestaat (gelukkig ;-)) niet iets als het genezen van hoogsensitiviteit. Ermee omgaan is heel waardevol als het je in de weg zit. Op deze manier gebruik je je prachtige eigenschap als talent. Niemand heeft namelijk zoveel empathie als jij en je geniet maximaal van alles.

Zit jouw hoogsensitiviteit je in de weg? Een coach kan je helpen bij het omgaan met hoogsensitiviteit.

Sandra, mindfulness trainer en kindercoach in Amstelveen, helpt veel meiden om te gaan met hun hoogsensitiviteit met het Voel je Happy coach traject. Wil jij weten of dit is wat jouw dochter nodig heeft? Lees er meer neem contact op.

Zelfvertrouwen voor je dochter

Download de 10 gratis tips en help je dochter direct te groeien in haar kracht!

💬 hulp nodig?