Voel je vrolijk en zelfverzekerd met onze
Mindful Meiden coaching

Onzeker over je uiterlijk? 7 tips voor tienermeiden

Veel meiden zijn onzeker over hun uiterlijk. Ze kijken heel kritisch naar hun lichaam en vergelijken zichzelf vaak met anderen. Als tiener verandert er van alles aan je lichaam. Je krijgt meer vrouwelijke vormen of hebt misschien puistjes. Daarnaast zijn er de foto’s op social media die je misschien onzeker maken. Hoe verminder je de onzekerheid over je uiterlijk? Dit zijn 7 tips die ik je graag meegeef.

Waarom ben je onzeker over je uiterlijk als tiener?

In mijn praktijk hoor ik vaak van meiden dat ze onzeker over hun uiterlijk zijn. Ze zien er prachtig uit zoals ze zijn, maar kunnen toch allerlei onzekerheden hebben. Misschien heb je bijvoorbeeld puistjes en baal je daarvan. Of je vindt het moeilijk om te accepteren dat je al borstgroei hebt. Of je vindt het juist lastig dat anderen meer vrouwelijke vormen hebben dan jij. Je kunt ook onzeker zijn over je lengte, bijvoorbeeld omdat je vrij lang of juist korter bent. Zo heeft bijna iedereen wel iets wat haar onzeker kan maken.

Veel meiden krijgen die onzekerheid vooral rond de puberteit. Misschien herken je wel dat je rond je 11e, 12e of 13e kritischer naar je lichaam ging kijken. Dat heeft een paar redenen:

Wat ook een rol speelt, is de invloed van social media. Veel meiden vergelijken zichzelf met hoe vrouwen op social media eruitzien. Op Instagram of TikTok zijn vrouwen vaak heel erg opgemaakt. Ook zijn veel foto’s gefotoshopt en poseren vrouwen op zo’n manier dat hun lichaam mooier uitkomt. Het beeld dat je hier ziet, klopt dus niet met de werkelijkheid. Maar het kan je wel onzeker maken.

Onzekerheid door acne

Dat je onzeker over je uiterlijk bent, kan ook komen door jeugdpuistjes. Dat je puistjes hebt als tiener, is heel normaal. In de puberteit maakt je huid allerlei veranderingen door. Zo gaan je talgklieren meer talg aanmaken. Daardoor krijg je sneller puistjes.

Hier kun je een paar dingen tegen doen, zoals zo min mogelijk vette huidproducten gebruiken. Verder is het goed om te onthouden dat puistjes bijna altijd na een paar jaar vanzelf verdwijnen. Het komt echt goed.

Onzekerheid over je gewicht en eten

Het kan ook zijn dat je onzeker bent over je gewicht of eetpatroon. Elk lichaam is anders. Maar het is niet altijd makkelijk om te accepteren dat jouw lichaam is zoals het is als je een bepaald ideaalbeeld hebt. Sommige meiden veranderen daarom hun eetpatroon en gaan bijvoorbeeld extreem gezond eten of veel afvallen. In het ergste geval kan dat leiden tot eetproblemen.

Merk je dat jij je eetpatroon aanpast op je ideale lichaamsbeeld? Of dat je bijvoorbeeld bepaalde voeding als “verboden” ziet of maaltijden overslaat? Vraag op tijd om hulp. Praat met je ouders, mentor, vrienden of huisarts. Hulp is heel belangrijk om erger te voorkomen en ook om je lichaam de voeding te geven die het juist in de puberteit hard nodig heeft.

Wat kun je doen tegen die onzekerheid over je uiterlijk?

Ben jij vaak onzeker over je uiterlijk? Dit zijn 7 tips die ik aan meiden in mijn praktijk geef om zich zelfverzekerder over hun lichaam te voelen:

  1. Gebruik positieve affirmaties. Dat zijn positieve uitspraken die je dagelijks tegen jezelf zegt voor de spiegel om je fijner te voelen. Bijvoorbeeld ‘Ik ben goed zoals ik ben’ of ‘Ik ben trots op wie ik ben en op hoe ik eruitzie’. Je hoeft er niet direct in te geloven dat dat zo is. Als je zo’n positieve affirmatie regelmatig herhaalt, ga je er steeds meer op vertrouwen.
  2. Kies elke dag een lichaamsdeel waar je dankbaar voor bent, bijvoorbeeld je ogen, je handen of iets anders. Bedenk hoe dit lichaamsdeel jou helpt. Wat doet dit lichaamsdeel voor je, los van hoe het eruitziet? Je benen helpen je om op te lopen. Door je ogen kun je de wereld zien. Dankzij je buik kun je lekkere dingen eten.
  3. Weet dat bijna iedereen onzeker is. Uit onderzoek van 3Vraagt blijkt dat 60% van de jonge vrouwen minstens één keer per week negatief kijkt naar haar lichaam. Je bent dus zeker niet de enige. Hoe iemand eruitziet, zegt niet altijd iets over hoe diegene zich vanbinnen voelt. De mensen die jij bewondert, kunnen net zo onzeker zijn als jij.
  4. Besef dat social media geen realistisch beeld geven. De meeste foto’s zijn bewerkt. Daardoor zie je bijvoorbeeld een gladde huid of een lichaam zonder putjes. Of mensen houden hun buik in of spannen spieren aan. Besef dat normale lijven er niet zo uitzien. Het is bijvoorbeeld heel normaal dat je soms putjes in je bovenbenen hebt of dat je huid niet glad is.
  5. Laat los dat je jezelf mooi móet vinden. Je hoeft jezelf niet prachtig te vinden. Kun je om te beginnen neutraal naar jezelf kijken? Kun je op z’n minst denken ‘Dit is het lichaam dat ik heb. Ik vind het niet mooi, ook niet lelijk. Het is zoals het is’? Dat is al een mooie stap 1.
  6. Vergelijk jezelf minder met anderen. Elk lichaam is anders. Iedereen heeft bijvoorbeeld van nature een andere bouw. Het helpt niet om jezelf te vergelijken met andere meiden. Merk je dat je erg wordt beïnvloed door wat je ziet op social media? Ontvolg dan accounts die je een vervelend gevoel geven.
  7. Focus elke dag op 1 ding dat je wél mooi vindt. Al is het maar iets heel kleins. Denk aan je lange wimpers, de kleur van je ogen, dat ene moedervlekje, je vingers of je haarkleur. Kijk je in de spiegel vooral naar de dingen die je niet mooi vindt? Verschuif je aandacht naar iets wat je wél kunt waarderen. Al is het maar een beetje.

Leer je zekerder te voelen over jezelf

Heb jij veel last van onzekerheid over je uiterlijk? Of ben je in het algemeen onzeker over wie je bent? Ik help je graag om je zekerder te voelen. In mijn ‘Positief zelfbeeld’-training help ik je om positiever naar jezelf te kijken en daardoor lekkerder in je vel te zitten.

Ben je benieuwd of mijn coaching jou kan helpen? Lees er meer over of stuur me een e-mail. Dan kijk ik met jou en je ouders mee hoe ik je kan helpen.

Zelfvertrouwen voor je dochter

Download de 10 gratis tips en help je dochter direct te groeien in haar kracht!