Last van meidenvenijn, pesten onder meisjes? Ontdek wat je moet doen!
Heb je weleens gehoord van de term “meidenvenijn”? Je hoeft niet zelf gepest te worden om last te hebben van gedoe tussen meiden. Denk aan kliekjesvorming, buitensluiten, kritiek op je uiterlijk of roddelen achter je rug om. Of je er nu zelf het slachtoffer van bent of dat het over iemand anders gaat, vervelend is het altijd. Hoe ga je met dit soort pesten onder meiden om? Ik vertel je er meer over en geef 7 tips.
Wat houdt meidenvenijn in?
Pesten onder meiden is helaas iets wat regelmatig voorkomt. Je ziet het misschien niet altijd als pesten. Meisjes pesten elkaar vaak op een andere manier dan jongens. Bij jongens zie je vooral agressie, zoals slaan en schoppen. Bij meisjes gaat pesten eerder over buitensluiten, roddelen of iemand negeren. Ook als je niet zelf gepest wordt, kun je last hebben van dit gedrag. Je wordt er onzeker van, bent bang om zelf gepest te worden of durft niet helemaal jezelf te zijn.
Vaak wordt pesten onder meiden ook wel “meidenvenijn” genoemd. Het is niet altijd zo dat één persoon gepest wordt en dat er één pester is. Vaak gaat het meer om kleine dingen, die je ook onzeker kunnen maken. Dit zijn een paar voorbeelden:
- Er ontstaan kliekjes waarin meiden met elkaar klitten.
- Je wordt buitengesloten en mag bijvoorbeeld niet bij een groepje staan in de pauze.
- Misschien word je genegeerd en wordt er (tijdelijk) niet tegen je gepraat.
- Meiden roddelen: achter de rug om praten ze over jou of anderen.
- Je hoort dingen als “Dit kun je maar beter niet zeggen tegen…”.
- Er klinken opmerkingen als “Als jij … doet, dan zijn wij geen vrienden meer”.
- Er wordt achter de rug om over anderen gelachen.
- Meiden maken vervelende opmerkingen over het uiterlijk van anderen. Uit Brits onderzoek blijkt dat 56% van alle meisjes wordt gepest om o.a. hun gewicht, haarkleur of lengte.
Waar komt meidenvenijn vandaan?
Meidenvenijn heeft vaak alles te maken met groepsdruk. Uiteindelijk willen we allemaal ergens bij horen. Tegelijkertijd maken groepen ook onzeker. Hoor ik er wel bij? Vinden ze me wel aardig? Meidenvenijn is vaak een manier om te voorkomen dat je buiten de groep valt.
Vaak is er één persoon in de klas tegen wie anderen op kijken. Diegene heeft veel impact. Anderen zijn bang om door diegene gepest te worden, waardoor ze maar gaan doen en zeggen wat die persoon ook doet. Is er iemand die afwijkt van de rest? Dan ziet de pester diegene vaak als een bedreiging. Of het pesten is een makkelijke manier om de aandacht van haar eigen onzekerheid af te leiden. Pesten gaat dan ook meestal niet om degene die gepest wordt. Het komt voort uit onzekerheid van de pester zelf.
Meidenvenijn ontstaat meestal aan het begin van de puberteit. Dus als meiden 9 of 10 jaar oud zijn. De puberteit is ook best een ingewikkelde periode. Aan de ene kant ben je op zoek naar groepen waar je bij hoort, zodat je je niet alleen voelt. Aan de andere kant ben je op zoek naar jezelf. Onbewust houd je je bezig met vragen als ‘Wie ben ik?’, ‘Wat wil ik?’ en ‘Wat vind ik belangrijk?’. In de puberteit kom je meer los van je ouders en ga je jezelf ontdekken. De groepsdruk in de klas maakt het tegelijkertijd lastig om echt jezelf te zijn. Je wilt namelijk ook bij de groep horen.
Durf anders te zijn dan andere meiden
Ik hoor vaak dat meiden last hebben van dit soort meidenvenijn. Zelf vind ik het jammer dat juist meiden die echt zichzelf zijn en unieke hobby’s of een eigen kledingstijl hebben, bang zijn om dat te uiten.
Het voelt misschien alsof bij de groep horen superbelangrijk is. Maar weet dat je juist mooi bent als je ook durft te gaan staan voor dingen die jou anders maken. Dat maakt jou wie je bent. Je eigen pad volgen, kleding aantrekken waar jij blij van wordt of hobby’s doen die jou vrolijk maken, is veel belangrijker dan populair zijn!
Hoe ga je om met meidenvenijn?
Heb jij last van meidenvenijn in de klas of op de sportclub? Word je zelf gepest door meiden of vind je het vervelend dat anderen gepest of genegeerd worden?
Dit zijn een paar tips om ermee om te gaan:
- Focus op wat jullie gemeen hebben. Dan is het makkelijker om met anderen om te gaan. Eigenlijk zijn we helemaal niet zo verschillend. Kijk eens naar wat je gemeen hebt met de meiden die je niet zo aardig vindt. Jullie zijn allebei vrouw en zitten in dezelfde klas. Misschien houden jullie allebei van honden of zijn jullie allebei goed in tekenen. Je hoeft geen vrienden te worden. Maar als je de overeenkomsten ziet, zal je anderen minder snel stom vinden. Je kunt dan misschien zelfs overweg met meiden bij wie je dat niet had verwacht.
- Zeg het als je iets niet oké vindt. Vind je een opmerking vervelend? Of vind je het stom dat iemand bijvoorbeeld over jou of een ander roddelt? Spreek het uit dat je dit niet leuk vindt.
- Praat erover als je je er rot over voelt. Je hoeft je emoties niet voor je te houden. Denk niet dat een opmerking niets voorstelt. Als het jou raakt, dan mag dat gevoel er zijn. Praat er met iemand over, zodat je je minder alleen voelt. Dat kan een vriendin, je ouders, juf of mentor zijn, maar je kunt ook met een coach (zoals ik) praten.
- Laat je boosheid zien. Boos worden voelt misschien spannend. Maar het kan je enorm helpen om minder alleen met dat gevoel te zitten. Laat merken dat je boosheid voelt en spreek je daarover uit. Vind je het lastig om deze emoties te uiten? Het kan helpen om op krav maga of kickboksen te gaan. Of je kunt thuis stampen of slaan op een kussen om je boosheid kwijt te raken. Geloof me: het helpt!
- Oefen met loslaten. Als er dingen over je worden gezegd, zegt dat meestal niets over jou. Het zegt meer over die andere persoon, die misschien zelf niet die unieke keuzes durft te maken die jij maakt. Toch kan wat er gezegd wordt “blijven hangen”. Oefen daarom met loslaten. Koop een mooi schriftje en schrijf de dingen van je af. Dagelijks 10 minuten alles opschrijven wat in je omgaat, lucht al op!
- Leer je positieve gedachten over jezelf versterken. Dan hebben negatieve opmerkingen minder impact. Kies bijvoorbeeld iedere week een positieve gedachte over jezelf en schrijf die op in je schriftje. Zeg die een paar keer per dag hardop tegen jezelf. Bijvoorbeeld ‘Ik kan het aan’ of ‘Ik ben goed zoals ik ben’. Je zult zien dat je je na een paar weken prettiger voelt.
- Kijk de film Mean Girls. Heb je deze film met Lindsay Lohan al eens gezien? Mean Girls laat goed zien hoe pesten onder meisjes eruit kan zien en waarom dat zo gebeurt. Misschien helpt het je om meidenvenijn te begrijpen.
Je hoeft niet te pieken op de basis- of middelbare school
Nog iets wat ik je graag wil meegeven: ken je de quote “Don’t peek in high school!”? Soms kan het voelen alsof jouw populariteit op school bepalend is voor de rest van je leven. Je voelt je alleen als je weinig vrienden hebt. Maar weet dat er nog een heel leven voor je ligt, waarin je nieuwe mensen ontmoet die misschien beter bij je passen.
Als je een paar jaar ouder bent, kijk je misschien terug op de laatste basisschooljaren of de middelbare school als een lastige tijd. Maar je hebt daarna nog zó veel jaren om leuke mensen te ontmoeten en nog meer jezelf te zijn. Het leven wordt er echt makkelijker op. Geloof me: wat je nu doormaakt, is niet voor altijd. Meidenvenijn gaat voorbij.
Leer beter voor jezelf opkomen en je fijner te voelen
Wil jij je zelfverzekerder voelen, beter voor jezelf opkomen als je iets niet leuk vindt en minder last hebben van meidenvenijn? Daar help ik je heel graag bij. In mijn ‘Voel je Happy’-traject‘ gaan we samen kijken hoe jij je zelfverzekerder voelt en je minder druk maakt over wat anderen van je denken. Zo voel jij je fijner over jezelf, ook als er meidengedoe is.
Ben je benieuwd of deze kind- of jongerencoaching iets voor jou is? Lees er meer over of stuur me een e-mail of app. Ik kijk graag met jou en je ouders mee hoe ik je kan helpen.